Stručne recenzije

Projekt Spasitelj

— Andy Weir // Lumen izdavaštvo, Zagreb, 2022.

Ryland Grace jedini je preživjeli član posade svemirskog broda čija je misija spas čovječanstva. Ne uspije li, umrijet će milijarde ljudi, a Zemlja će postati ledena kugla.
Samo... Ryland se toga ne sjeća. Upravo se budi iz umjetno izazvane kome na svemirskome brodu s dva mrtva člana posade i potpunom amnezijom.
Sjećanja mu se s vremenom polako vraćaju... Projekt Spasitelj... do guše je upetljan u sve to... i nije samo obični Zemljanin koji će umrijeti sa svima ostalima... čovječanstvo od njega očekuje – nemoguće. Mora spriječiti da Sunce umre. I to kako god zna i umije.
Dok juri svemirom u svojemu svemirskom brodu, pokušava uz pomoć znanosti razotkriti taj misterij i smisliti kakvo-takvo rješenje. Vrijeme neumitno teče. Od najbližeg ljudskog bića dijele ga svjetlosne godine. Civilizaciju će morati spasiti sam samcat.
Ili možda... ipak?
Projekt Spasitelj romanom godine proglasili su: Bill Gates, GatesNotes, New York Public Library, Parade, Newsweek, Polygon, Shelf Awareness, She Reads, Kirkus Reviews, Amazon i Library Journal.

O AUTORU
Andy Weir dvadeset je godina radio kao softverski inženjer, no golem uspjeh njegova prvijenca Marsovac omogućio mu je da ostvari svoje snove i potpuno se posveti pisanju. Obožava sve što ima veze sa svemirom i pozorno prati najnovija otkrića s područja relativističke fizike i orbitalne mehanike te proučava povijest svemirskih letova. Usto je i odličan majstor u pripremanju koktela. Živi u Kaliforniji.


Katalog Knjižnica grada Zagreba

S engleskoga prevela: Ana Briški Đurđevac
Stručni recenzent: Dario Hrupec