Astro-ekstravaganca: Visokoenergijska gama-astronomija

— 22/07/2013 // Ljetna tvornica znanosti, Čakovec

predavanje održano s La Palme pomoću Skypea

TRI ASTRONOMSKE PRIČE IZ TRI DIJELA SVIJETA

Kroz tri javljanja uživo preko interenta iz tri dijela svijeta, prezentirati će se tri primjera vrhunske astronomije na najmodernijim teleskopima na svijetu i čuti može li se takva astronomija raditi i iz malih sredina poput Međimurja.

Vibor će iz Nizozemske opisati kako izgleda rad u međunarodnom timu znanstvenika koji tragaju za radiozračenjem starim 13,2 milijardi godina, stvorenog još iz perioda nastanka i razvoja prvih zvijezda u svemiru. U toj potrazi koriste LOFAR, trenutno najveći radioteleskop na svijetu.

Branimir će se javiti iz Pasadene u Kaliforniji i opisati kako istražuje strukturu i povijest naše galaksije, Mliječne staze. U tu svrhu potrebno je napraviti mapu Mliječne staze i izmjeriti kretanja najudaljenijih zvijezda. Objasniti će zašto su mu u tom poslu korisne promjenjive zvijezde tipa RR Lyrae i kakve teleskope su astronomi sve osmislili u cilju istraživanja naše galaksije.

Dario pak se nalazi na kanarskom otoku La Palmi, gdje radi na teleskopu koji detektira gama-zrake iz Svemira. Radi se o najmlađoj grani astronomije koja istražuje pljuskove elementarnih čestica nastalih udarima visokoenergetskih kozmičkih gama-zraka u atome atmosfere. Te gamma-zrake dolaze iz okoline kompaktnih kozmičkih objakata poput neutronskih zvijezda i crnih rupa u središtima aktivnih galaktičkih jezgara.