Stručne recenzije

Priručnik za provjeru informacija iz medija: Metode i alati za analizu lažnih vijesti, dezinformacija i ostalih online manipulacija

— Radoslav Dejanović // Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava, Zagreb, 2020.

Lažne vijesti i dezinformacije češće su nego ikad. Zahvaljujući internetu, postalo ih je vrlo jeftino stvoriti i jednako jeftino raširiti. Neobična učinkovitost online dezinformacija razlog je da na njih obratimo pozornost i pružimo im aktivan otpor. Taj otpor neće doći kroz institucije sustava, već je posve individualan: na osobi koja prima neku informaciju jest da ju prihvati kritički i o njoj stvori informiran zaključak, čak i po cijenu toga da mu se istina ne svidi. Zato je iznimno važno stvoriti naviku kritičkog promišljanja i ne odustati od cjeloživotnog obrazovanja. Kombinacija kritičkoga promišljanja i poznavanja barem osnova materije moćno je cjepivo protiv dezinformacija.
Ovaj priručnik tek je početak, napisan zato da zainteresiranima odškrine vrata. Na svakom je čitatelju da, ovisno o svojim željama, volji i slobodnom vremenu, napreduje određenim tempom. Iako ne možemo reći da je sposobnost uočavanja lažnih vijesti od životne važnosti za pojedinca, ona dugoročno vjerojatno jest važna za dobrobit ne samo pojedinca, već i društva. Baš kao i u slučaju pojedinca, društvo otporno na dezinformacije, u posjedu mnogih znanja i sa sklonošću kritičkom promišljanju jest društvo kojim nije jednostavno manipulirati.

PRIRUCNIK-ZA-PROVJERU-INFORMACIJA-IZ-MEDIJA.pdf

Stručni recenzenti: Saša Ceci, Ivica Puljak, Dario Hrupec, Jelena Šuran, Tanja Rudež