Autorske knjige

Ažurirani svemir: novosti iz fizike i astronomije

— Dario Hrupec // In.Tri, Zagreb, 2017.

Ažurirani svemir: novosti iz fizike i astronomije autora dr. sc. Darija Hrupeca, znanstvenoga djelatnika i sveučilišnog nastavnika, popularizatorsko je djelo u obliku kratkih osvrta na moderna područja astrofizičkih istraživanja, posebno onih koja su autorov znanstveni interes. Živim jezikom aktivnoga istraživača autor nastoji oduševiti čitatelja za granu znanosti koja se svrstava u astročestičnu fiziku.

Autor reagira na neposredna događanja u znanstvenom svijetu, fizici i astrofizici. Upoznaje nas sa svjetskim zvjezdarnicama, unikatnim instrumentima koji bilježe tokove čestica visokih i najvećih energija, detektorima golemih dimenzija koji iščekuju bljesak gravitacijskih valova, o postignućima Hubbleova svemirskoga telekopa.

Opisuje stanja materije koje ni u primisli ne postoje na majčici Zemlji, kao što su ionizirana zvjezdana središta, zvijezde izgrađene od neutronske tvari, aktivni objekti zvjezdanih i galaktičkih dimenzija koji isijavaju svjetlost i čestice neprispodobivih energija, o supernovim zvijezdama koje služe kao svemirski miljokazi.

Upoznaje čitaoca s metodama kojima se pronalaze ekstrasolarni planeti, s hladnom i termonuklearnom fuzijom tj. o nukleosintezi kemijskih elemenata, o nezamislivio jakim magnetskim poljima zvijezda koje su zato i prozvane ”magnetarima“, kao i o običnim zvijezdama koje svijetle zbog svoje topline, o najbližim i najdaljim zvijezdama i galaksijama, o provalama Sunčevih radiovalova, o gama-astronomiji i o Sunčevim neutrinima.

Iza širokog spektra pojedinačnih problema krije se pitanje o strukturi svemira kao prostornovremenskoj pojavi koja omogućuje opažene fenomene. Zašto u svemiru prevladava materija nad antimaterijom, koje su posljedice kozmičkog mikrovalovnog zračenja? Kako treba razumijevati teoriju velikog praska i ekspanziju svemira? Jesu li nam potrebni drugi svemiri, tj. multisvemir?

Prema tim raznolikim temama autor se odnosi strastveno kao spektator koji se i sam čudi što se sve izvodi iz signala koji nas iz svemira obasipaju. Tekst je angažiran, često na nivou pamfleta. Ne nedostaju ni polemički osvrti na pokušaje upada pseudoznanosti, kao što je astrologija, u područje znanosti, ili osvrti na odnos znanosti i religije. Ponekom će čitatelju autorovo razglabanje izazvati protivljenje i ponukati ga da sam prikupi saznanja, a ponekom se činiti da je previše pojednostavljeno.

Autor je priliku iskoristio da naglasi kako u međunarodnim istraživačkim projektima, na najmodernijim instrumentima, surađuju znanstvenici iz više hrvatskih institucija.

Sadržaj je tehnički prikazan u maniri svjeskih popularizatora znanosti koji vrlo složenu materiju i po formalizmu i po dubini sadržaja pokušavaju prilagoditi čitaocima novina, ljudima koji se voze, vlakom, tramvajem, autobusom. Znatiželjni čitaoci usput će saznati mnoge nove pojmove i dobiti uvid u suvremena nastojanja koja otkrivaju raznovrsne prirodne pojave na najvećoj mogućoj sceni, svemirskoj.

/prof. dr. sc. Vladis Vujnović, iz predgovora/

Katalog Knjižnica grada Zagreba